VIRKKAUSOHJE

Virkattu matto antaa kodikkuutta ja pehmeyttä sisustukseen. Ohjeen mukaan virkattu Kinos-matto sopii kynnysmatoksi, vessaan tai kylppäriin. Kinos-matto on saanut nimensä kauniista ja hieman kolmiulotteisesta pintakuviosta.

Virkatun maton kokoa on helppo muokata tekemällä enemmän tai vähemmän kerroksia. Kuteen paksuus ja virkkuukoukun koko vaikuttavat myös maton kokoon. Pienen maton virkkaamisesta on hyvä aloittaa.

Virkattu matto: Kuteen valinta

Virkattu matto voidaan toteuttaa monenlaisesta kuteesta. Kuteen valinta on tärkeä vaihe, koska se vaikuttaa maton tuntumaan ja virkkaamisen helppouteen.

 • Ontelokuteet: Ontelokude on neulottua putkea ja aina tasapaksuista. Ontelokuteella on helppo virkata, koska kuteessa olevia paksuuseroja ei tarvitse tasoitella. Ontelokkuteita on olemassa ohuita ja paksuja. Materiaaleja on saatavana 100% puuvillasta 100% polyesteriin sekä niiden sekoituksia. Ohjeen matto on virkattu paksusta puuvillaisesta ontelokuteesta. Ontelokuteet ovat hieman muita kuteita arvokkaampia, mutta jos olet tarkka lopputuloksesta, niin suosittelen sijoittamaan laadukkaaseen ontelokuteeseen. Usein ontelokude myydän rullassa, joten virkkaamisen aloittaminen on helppoa (vyyhdillä myytävät ontelokuteet ovat hieman edullisempia, mutta työläitä keriä).
 • Trikookuteet: Trikookuteita on ”miljoona” erilaista versiota. Trikookuteista löytyy myös erilaisia materiaaleja ja paksuuksia. Trikookuteita on saatavana sekä ”sotkuisina” vyyhteinä että valmiiksi rullattuina. Myös laatuerot ja hintaerot voivat olla merkittäviä. Jos hankit kuteen vyyhdillä, niin varaa reilusti aikaa sen selvittelyyn ja kerimiseen. Jos trikookude venyy kovasti, siitä voi olla hankalaa virkata tasainen matto. Laadukas trikookude ei ole ”halpaa”. Kun hankit edullista trikookudetta, niin kuteessa saattaa olla eripaksuisia kohtia. Kuteen epätasaisuus näkyy virkatussa pinnassa helposti ja paksuimpia kohtia voi joutua kaventamaan saksilla. Joskus ohuimpiin kohtiin pitää leikata ”suiroa” vahvikkeeksi. Epätasainen kude voi viedä ilon virkaamisesta!
 • Kangaskuteet: Puuvillasta vinoon leikattu poppanakude sopii mattojen virkkaamiseen kaksinkertaisena.
 • Pörrökuteet: Mattojen kudontaan on saatavana erilaisia erikoiskuteita, osa niistä soveltuu myös mattojen virkkaamiseen.
 • Itse leikattu trikookude: Voit leikata matonkudetta trikoo-vaatteista tai kangaspaloista. Tee aina ensin virkkuukokeilu, jotta löydät kuteelle oikean paksuuden. Kokeile myös erikokoisia virkkuukoukkuja. Mikäli yhdistät samaan mattoon useammasta t-paidasta leikattua kudetta, niin kuteen leikkuuleveyttä voi joutua säätämään. Paksu t-paita pitää leikata hieman kapeammaksi suikaleeksi kuin ohut t-paita.
 • Itse leikattu kangaskude: Pussilakanat ja verhot ovat hyvää materiaalia virkkaajalle. Kankaat voi leikata vinoon tai suoraan tilkkuleikkuuvälineiden avulla tai saksilla. Itse pidän eniten revitystä kangaskuteesta. Tee aina virkkuukokeilu, jotta löydät sopivan leveyden kuteelle.
 • Itse leikattu muovikude: Jos sinulle on kertynyt paljon muovipusseja, voit leikata niistä kudetta. Muovikuteesta virkattu matto sopii myös kosteisiin tiloihin.

Virkattu matto: Virkkuukoukun valinta

Virkkuukoukun koko vaikuttaa todella paljon valmiin tuotteen tuntumaan. Virkkuukoukku kannattaa valita siten, että matosta tulee tiivis ja jämäkkä, silloin matto kestää myös toistuvia pesuja ja pysyy ryhdissään lattialla. Liian pienellä koukulla virkkaamisesta tulee tosi raskasta. Jos virkkaaminen tuntuu hankalalta, niin kokeile toisen tyyppistä koukkua. Virkkuukoukkuihin on saatavana erilaisia materiaaleja ja ”koukun muoto” vaikuttaa myös virkkuutuntumaan. Maton virkkaaminen on käsille raskasta, kannattaa siis panostaa laadukkaaseen ja omaan käteen sopivaan virkkuukoukkuun.

Virkattu Kinos-matto: Helppo ohje

Ohje ja maton suunnittelu Katri Eskelinen
(Ohje perustuu ”corner to corner” eli ”C2C” crocheting -virkkuutekniikkaan. Näillä sanoilla googlettamalla löydät satoja ohjeita lisää.)

Valitse kude ja virkkuukoukku oman maun mukaan. Varaa kudetta reilusti.
Mallityö on virkattu nro 8 koukulla paksusta ontelokuteesta ( 80% puuvilla / 20% polyester ).
Valmis matto on 60 x 80 cm ja painaa noin 2 kg.

1. Virkkaa 6 ketjusilmukkaa. Virkkaa pylväs kolmeen ensimmäiseen ketjusilmukkaan.

2. Virkkaa 6 ketjusilmukkaa. Virkkaa pylväs kolmeen ensimmäiseen ketjusilmukkaan.

3. Käännä ensimmäinen ”pylväspala” kuvan mukaisesti ja kiinnitä piilosilmukalla nuolen osoittamaan ketjusilmukkalenkkiin.

4. Virkkaa kolme ketjusilmukkaa. Virkkaa kolme pylvästä nuolen osoittamaan ketjusilmukkalenkkiin.

5. Virkkaa 6 ketjusilmukkaa. Virkkaa pylväs kolmeen ensimmäiseen ketjusilmukkaan.

6. Käännä työ kuvan mukaisesti ja kiinnitä piilosilmukalla nuolen osoittamaan ketjusilmukkalenkkiin.

7. Virkkaa kolme ketjusilmukkaan. Virkkaa kolme pylvästä nuolen osoittamaan ketjusilmukkalenkkiin.

8. Virkkaa kolme ketjusilmukkaan. Virkkaa kolme pylvästä nuolen osoittamaan ketjusilmukkalenkkiin.

9. Käännä työ samalla tavalla kuin kohdissa 3. ja 6. ja jatka virkkaamista.

10. Virkkaa kunnes maton suora reuna on noin 60 cm. Halutessasi voit muokata mitoitusta.
Huom! 60 cm tarvittavien kerrosten määrään vaikuttaa valittu kude ja virkkuukoukku.

11. Siirry maton reunaa pitkin kahdella piilosilmukalla ja tee kolmas piilosilmukka ketjusilmukkalenkkiin.

12. Virkkaa kolme ketjusilmukkaa. Virkkaa kolme pylvästä nuolen osoittamaan ketjusilmukkalenkkiin. Oikeanpuoleisen kuvan nuolikulma on jo valmis maton kulma.

13. Jatka virkkaamista samalla tavalla. Toinen kääntyminen tehdään kohtien 3. ja 6. mukaisesti niin kauan kunnes matolla on tarpeeksi pituutta. Toinen käännös tehdään kohdan 11. mukaisesti.

14. Virkkaa kunnes maton pidempi sivu on noin 80 cm. Halutessasi voit muokata mitoitusta.

15. Tee kaikki käännökset kohdan 11. mukaisesti.

16. Päätä virkkuu vetämällä lanka silmukan läpi.

17. Päättele langat pujottelemalla ne siististi. Matto on kaksipuoleinen eli tee päättely siten, että se ei näy kummallakaan puolella mattoa. Ompele kuteen päät kiinni mattoon muutamalla pistolla, jotta matto kestää käyttöä ja pesun pyykkikoneessa.

Matonkuteen jatkaminen

Virkattuun mattoon käytetään paksua kudetta ja usein jatkokohdat on hankala piilottaa siististi. Suosittelen tekemään jatkot ompelemalla. Aseta matonkuteen päät päällekkäin ja ompele ompelukoneella pituussuunnassa. Muista hyvät peruutukset ompeleen alkuun ja loppuun. Jos käytössäsi ei ole ompelukonetta, voit ommella kuteen jatkon käsin. Jos käytät trikookudetta, voit kaventaa kuteiden päitä ennen ompelua.
Huom! Kuteiden jatkaminen ompelemalla voi tuntua työläältä virkkausvaiheessa… Mutta se kannattaa, koska virkkausvaiheessa tehtyä jatkoa ei enää myöhemmin tarvitse huolitella!
Kannattaa huomioida, että päättelyvaiheeseen jätetty työ onkin kaksinkertainen: Jokainen kuteen pää pitää erikseen pujottaa ja ommella jotta matto kestää käyttöä ja pesuja pyykkikoneessa.

Lue lisää:
Virkattu kukkaro tai kukkarolaukku -ohje
Pitsireunainen leivinliina -ohje
Ompele käsityöpussukka -ohje
Käsityöaiheiset puuvillakankaat
Katrin kurssit kansalaisopistoissa
Katrin verkkokurssit

Olisi kiva nähdä millaisen Kinos-maton virkkasit

 • Julkaise kuva matostasi instagramissa ja facebookissa #katrintilkkublogi.
 • Tägää @katrintilkkukauppa julkaisuusi.

Liity Katrin tilkkukaverit -facebookryhmään!

 • Ryhmässä voit julkaista ohjeillani tehtyjen käsitöiden kuvia.
 • Ryhmässä näet huiman määrän ohjeillani tehtyjä käsitöitä.
 • Kuulet ensimmäisenä uusista blogipostauksista, ohjeista ja verkkokursseista.

Samankaltaiset artikkelit