Neulatyyny ompelukoneeseen ohjevideo

Ompelukoneen paras lisävaruste on itse tehty neulatyyny. On kätevää että nuppineulat ja klipsit ovat aina lähellä ja saatavilla kun niitä tarvitaan. Näytän videolla kuinka neulatyyny ommellaan.

Tein ensimmäisen ompelukoneen neulatyynyn pari vuotta sitten omaan käyttööni. Neulatyynyyn tottui parissa tunnissa ja ilman en enää pärjäisi;-)
Neulatyyny on käytön kannalta tosi luontevassa paikassa, neulat voi ottaa ja laittaa ilman että katsetta tarvitsee siirtää pois työstä. Joskus ompelen vieraalla ompelukoneella ja neulatyynyn tarpeellisuuden  huomaa heti kun sitä ei olekaan… Käsi ohjautuu automaattisesti nappaamaan nuppineulan paikaltaan, uudelleen ja uudelleen.

Melko usein ompelutöissä tarvitaan pieniä osia jotka tuppaavat hukkumaan ompelupöydältä. Laitan osat nupparilla tai hakaneulalla kiinni neulatyynyyn odottamaan vuoroaan. Esimerkiksi pussukan ripustuslenkit, hand made-laput, napit, kuminauhan pätkät, vetoketjulukot, yms. pysyvät tällä tavalla tallessa.

Neulatyyny ompleukoneeseen ohjevideo

Tykkään siitä kun värit sointuvat toisiinsa ja siksi valitsin neulatyynyn kankaat sävysävyyn perhos-nuppineulojen kanssa. Ihastuin näihin uusiin nuppineuloihin, ne ovat sekä kauniita että laadukkaita. Nuppineulassa laatu tarkoittaa, että neulat ovat ohuita, pitkiä ja teräviä. Neulat soveltuvat erittäin hyvin tilkkuiluun ja vaatetukseen, koska eivät vahingoita kangasta.

Kaikkihan tietävät mihin nuppareita käytetään, mutta mitä ihmeen vekottimia nuo klipsit sitten ovat? Klipsit rantautuivat Suomeen muutamia vuosia sitten ja ovat pikkuhiljaa saavuttaneet suosiotaan. Ompelijan klipseillä kiinnität kätevästi paksummat kohteet, sellaiset joihin nuppineulat ovat liian hentoja. Voit käyttää klipsejä nuppineulojen tilalla myös silloin kun ompelet suurempaa työtä jota pitää käännellä sylissä. Työn ”myllääminen” ompelukoneen ääressä on mukavampaa kun neulat eivät pistele. Klipseissä on reilusti puristuvoimaa ja ne pysyvät hyvin paikoillaan.
Klipsit toimivat hyvin tilkkupeiton kanttauksessa, patalappujen ompelussa, vetoketjun kiinnityksessä ja farkkujen lyhennyksessä sekä monessa muussa kohteessa. Klipsien käyttö vaatii ehkä hieman totuttelua, mutta olen huomannut että se kannattaa… On siis tärkeää, että klipseille on oma paikka neulatyynyssä.

Lue lisää aiheesta:
Prym Love ompelutarvikkeet

Neulatyyny on mitoitettu Berninan ompelukoneille. Sinun kannattaa muokata mittoja omaan koneeseesi sopivaksi. Joissakin koneissa näppäimistö ulottuu melko alas, laita siinä tapauksessa kiinnityslenkki ihan neulatyynyn yläreunaan.

Videolla näytän kuinka neulatyyny ommellaan

Neulatyynyn ja ohjeen suunnittelu ja copyright Katri Eskelinen

Neulatyyny on helppo ompelutyö ja soveltuu myös aloittelijalle. Katso video ensin kokonaan läpi ja leikkaa vasta sen jälkeen tarvikkeet. Tarvikelistan löydät videon alapuolelta.

Laita videon äänet päälle, niin kuulet kun kerron työvaiheista.

 

Tarvikkeet:

Kiinnityslenkkiin kangasta 5x95cm
Kiinnityslenkkiin kuminauhaa
Mittaa kuminauha sopivaksi siten että neulatyyny pysyy hyvin paikoillaan ja on helppo pujottaa koneeseen.
Venymätöntä nauhaa, jonka avulla kiinnityslenkki käännetään.

Neulatyynyn kangas (mallissa talokangas) 12x15cm
Klipsilerpukkeen kangas 12x5cm
Pahvi 4x8cm
Pahvi estää nuppineuloja naarmuttamasta konettasi.
Täytevanua

Jos haluat tehdä yksinkertaisemman version, niin voit jättää kuminauhan näkyviin. Valkoinen kuminauha on yksinkertainen ja huomaamaton. Neulatyynyn voi tietysti tehdä myös ilman klipsilerpuketta (katso tilkuista tehty versio postauksen lopussa). Suosittelen aina muokkaamaan ompelumalleja rohkeasti siten, että niistä tulee mieleisiä ja omaan käyttöösi sopivia.

Neulatyyny ompelukoneeseen ohjevideo
Tarvitsetko apua neulatyynyn ompeluun tai haluatko oppia lisää?
Lue myös: Katrin kurssit
Neulatyyny ompelukoneeseen ohjevideo

Lisää ohjeita:
Kankainen kasvomaski -ohje
Ompele silityslaudan päällinen -ohje
Vetoketjupussukka -ohjevideo
Katrin Kukkaro-ohje

Kuvan sydänblokki on helppo tapa aloittaa tilkkutyöt ja sitä voi käyttää monenlaisiin ompelutöihin. Yhdestä blokista voit ommella kassin tai tyynynpäällisen. Useammasta blokista voisi valmistua kaitaliina tai torkkupeitto.
Sydän on ommeltu pikakolmiotekniikalla. Samaa tekniikkaa käytin tässä lahjaksi tekemässäni ompelukoneen neulatyynyssä. Jos innostut tekemään oman neulatyynysi tilkuista, niin katso tästä pikakolmion tekniikkaohjeet.
Tilkuista tehtyyn neulatyynyyn tikkasin puuvillavanun koska käyttämäni vanu oli muhkuraista. Ompelin kiinnityslenkin neulatyynyn yläreunaan. Tässä mallissa ei ole klipsilerpuketta, joten neulatyyny saa roikkua hieman alempana.
Neulatyyny ompleukoneeseen

Olisi kiva nähdä minkälaisen neulatyynyn ompelit

Katrin Tilkkukaverit -facebook ryhmässä voit jakaa kokemuksia ja valokuvia ohjeillani tehdyistä tuotteista. Jos tägäät Tilkkukaupan somejulkaisuusi, niin käyn mielelläni katsomassa. Instagram tarinoihin julkaistut kuvat jaan Tilkkukaupan tarinoissa.

Liity ryhmään: Katrin tilkkukaverit

Tilkkukaupan Katri

 

Jos tykkäsit ohjeesta, voit jakaa sen myös kavereille alla olevista painikkeista. Kiitos!

Samankaltaiset artikkelit