silityslaudan paallinen -ohje

Ompelu ja vaatehuolto on mukavampaa toimivilla ja kauniilla välineillä. Näytän sinulle kuinka helposti voit ommella uuden päällisen silityslautaasi.

Edellisessä ohjeessani ompelin ompelukoneeseen uuden neulatyynyn ja tein siihen myös ohjevideon. Olethan jo käynyt katsomassa?
Nyt on silityslaudan vuoro uudistua.

Tykkään käyttää pöydällä pidettävää pientä silityslautaa. Silityslaudassa on koukku rispustamista varten ja kääntyvät jalat joten sitä voi säilyttää pienessä tilassa ja kuljettaa helposti mukana kursseilla. Suuria kankaita ja tuotteita silittäessä isompi omilla jaloillaan seisova silityslauta on toki kätevämpi. Ison laudan päällisen voi ommella tällä samalla ohjeella.
Ostin tämän silityslaudan Ikeasta vuosia sitten, mutta nykyään samanlaisia on saatavana monesta muustakin paikasta.

Kaikille näkemilleni pöytäsilityslaudoille on yhteistä, että niissä on ostaessa liian ohuet pehmusteet. Varsinkin tilkkutöissä saisi olla hieman pehmeämpi alusta, jotta rauta ei kiillota kangasta saumanvarojen kohdalta.

Minkälainen silityslaudan pehmuste on hyvä

Silityslaudan pehmusteen pitää olla käyttötarkoitukseensa sopiva.

  • Jos silityslauta on liian kova, vaatteiden ja ompelutöiden kangas voi kiillottua saumanvarojen kohdalta.
    Tilkkutöissä on paljon saumanvaroja ja sen vuoksi tilkkuilijan pitää kiinnittää erityistä huomiota silityslaudan pehmusteeseen.
    Kiillottunut kangas on vaikea korjata, usein jopa mahdotonta. Joskus kiillottunut kangas saattaa palautua pesussa.
  • Kovalla silitysalustalla on helppo kiinnittää liimallisia tukimateriaaleja, jos niiden silittämisessä tarvitaan painetta.. Esimerkiksi Decovil lightin silittäminen onnistuu parhaiten melko kovalla alustalla.
  • Jos silityslauta on liian pehmeä, liimallisten tukimateriaalien silittäminen on mahdotonta. Superlonpehmusteet voivat olla ompelijan käyttöön liian pehmeitä, mutta juhlavaatteiden silittämiseen juuri sopivia.

Monissa silityslaudoissa on liian vähän pehmustetta.
Suosittelen siis laittamaan lisäpehmustetta. Omaan lautaani olen laittanut on kaksinkertaisen pehmikehuovan.
Pehmikehuopa on materiaaliltaan 100% polyesteriä ja se on tarkoitettu silityslautoihin, pannunalusiin, patakintaisiin sekä muihin lämpöeristettä vaativiin kohteisiin.

Lue lisää:
Pehmikehuopa

silityslaudan paallinen -ohje
Tehokkaalla höyryraudalla silittäessa silityslaudan kangas kostuu ja kuivuu monta kertaa. Vaikka rautaan laitettu vesi onkin puhdasta, niin silityslaudan suojakankaaseen saattaa jäädä ikävän näköisiä tummareunaisia läikkiä. Useimmiten läikät eivät lähde pois edes pyykkikoneessa, koska ne ovat palaneet suojakankaaseen kiinni. Suojakankaassa olevat läikät eivät todennäköisesti tartu silitettävään kankaaseen, mutta siisteillä välineillä on paljon mukavampi puuhastella. En siis yrittänytkään pestä vanhaa kangasta, vaan ompelin uuden ja paljon kivemman näköisen päällisen aiheeseen sopivasta silitysrauta-kankaasta.

Miksi silityslaudan suojus likaantuu

Likaläikät voivat johtua useammastakin syystä, mutta kokemukseni mukaan yksi merkittävä syy on se että silitysraudassa säilytetään jatkuvasti vettä ja raudan putkistoihin kertyy kalkkia. Kalkkikertymät tummuvat (paistuvat) ajan myötä kun silitysrautaa pidetään kuumana. Sitten joku kaunis päivä rauta ruikkaa möhnät pihalle, useimmiten juuri silloin kun sitä vähiten toivoisi. Ruosteensekainen kalkkimöhnä saattaa pilata silitettävän kankaan tai tuotteen lopullisesti.
Jos siis haluat pitää silityslaudan suojuksen siistinä sekä silittää huoletta arvoikkaita materiaaleja niin muista pitää hyvää huolta myös silitysraudastasi.

Silitysrautaa kannattaa huoltaa säännöllisesti

Silitysraudan pitää olla puhdas ja tahraton jotta silittäminen sujuisi eikä silitettävä materiaali vahingoitu.
Puhdista silitysraudan pohja heti kun huomaat siellä likaa. Prym silitysraudan puhdustusaine on edullinen ja toimiva.

Useimmissa nykyaikaisissa silitysraudoissa on kalkinpoisto-ohjelma. Sitä kannattaakin käyttää säännöllisesti, jotta kalkkia ei pääse kertymään. Lisäksi rauta kannattaa säilyttää tyhjänä ja pystyssä.
Jos raudassasi ei ole kalkinpoisto-ohjelmaan, voit kokeilla etikaa Marttojen neuvomalla tavalla.

Silityslaudan päällinen -ohje

Ohjeen suunnittelu ja copyright Katri Eskelinen
Käännä lauta selälleen ja avaa kiristysnyörin solmu nätisti. Älä siis leikkaa nyöriä poikki, koska ohut ja kestävä nyöri kannattaa käyttää uudelleen.
silityslaudan paallinen -ohje

Suorista vanha päällinen ja käytä sitä kaavana kun leikkaat uuden päälliskankaan. Uuteen silityslaudan päälliseen tehdään nyörikuja, joten lisää kujaa varten 2,5cm päärmevara. Päällinen voi olla hieman isompi kuin alkuperäinen, koska kaikki ylimääräinen kiristyy laudan alapuolelle piiloon. Älä kuitenkaan tee niin isoa, että jalkojen käyttö hankaloituu.

Ompele silityslaudan päällisen ympärille n. 2cm:n levyinen päärme. Kaarevissa kohdissa voit vekittää kujan nuppineuloilla kuvan mukaisesti. Ompele taite ensin suoralla ompeleella. Muista jättää pujotusaukko samaan kohtaan kuin se oli alkuperäisessä päällisessä.

silityslaudan paallinen -ohje
Ompele vielä siksakki suoran ompeleen vasemmalle puolelle jotta kankaan reuna ei lähde rispaantumaan.
silityslaudan paallinen -ohje

Pujota nyöri kujaan hakaneulan avulla.

silityslaudan paallinen ohje

Aseta laudan runko pehmikehuopineen paikoilleen ja kiristä nyöri tiukalle.

silityslaudan paallinen -ohje

Sido nyöriin solmu ja rusetti, mutta älä tee umpisolmua jotta voit taas seuraavalla kerralla hyödyntää saman nyörin uuteen päälliseen.

Tarvitsetko apua ompeluun tai haluatko oppia lisää?
Lue myös: Katrin kurssit

silityslaydan paallinen -ohje

Lue lisää: Silityslaudan päälliseen sopivia kankaita

silityslaudan paallinen -ohje

Olisi kiva nähdä minkälaisen silityslaudan päällisen ompelit

Katrin Tilkkukaverit -facebookryhmässä voit jakaa kokemuksia ja valokuvia ohjeillani tehdyistä tuotteista. Jos tägäät Tilkkukaupan somejulkaisuusi tai blogiisi, niin käyn mielelläni katsomassa. Kerro kommenteissa mistä tägäyksesi löytyy jotta myös blogin lukijat voivat käydä vilkaisemassa;-) Instagram tarinoihin julkaistut kuvat jaan Tilkkukaupan tarinoissa.

Liity ryhmään: Katrin tilkkukaverit

Samankaltaiset artikkelit